Novinky v galerii: duben - září 2011

24. 9. 2011

Nové fotografie otakárků:
otakárek ovocný
otakárek fenyklový

otakárek ovocný
otakárek ovocný
otakárek fenyklový
otakárek fenyklový

 
Otakárek ovocný i otakárek fenyklový patří k našim největším a nejnápadnějším denním motýlům. Dospělci první generace obou druhů se v teplejších letech objevují již v dubnu a vyhledávají vyvýšená místa v krajině, kde se páří. Oba druhy jsou u nás zákonem chráněny. V době intenzivní chemizace sadařství byl otakárek ovocný silně ohroženým druhem, od konce 90. let 20. století se však do naší krajiny postupně vrací a například v bezprostředním okolí Prahy je možná i hojnější než otakárek fenyklový.
 

21. 9. 2011

Nové druhy lišajů:
lišaj vrbkový
lišaj kyprejový

lišaj kyprejový
lišaj kyprejový
lišaj vrbkový
lišaj vrbkový

 
Blízce příbuzní lišaj vrbkový a lišaj kyprejový jsou typickými příklady toho, že noční motýli si s denními nijak nezadají co do barevnosti. Naopak, kombinace růžové a khaki, potažmo růžové a žluté, působí jak ze světa kreslených filmových postaviček nebo plyšáků.

 

Živa 4/2011 - modrásek černoskvrnný na obálce8. 9. 2011 - Modrásek černoskvrnný na obálce Živy

4. letošní číslo Živy přináší vedle řady dalších zajímavostí i článek o modráskovi černoskvrnném. Děkuji Lukáši Spitzerovi, že si k článku vybral mé fotografie, z nichž jedna se dostala i na titulní stránku tohoto nejstaršího českého přírodovědeckého časopisu.

Odkaz: Živa - časopis pro popularizaci biologie

 

Krása motýlích křídel6. 9. 2011 - Krása motýlích křídel v Národním muzeu

Od 5. 8. do 31. 10. 2011 probíhá v Nové budově Národního muzea výstava nazvaná Krása motýlích křídel. S hrdostí podotýkám, že je na ní k vidění i dvojice fotografií z Koláčkovy galerie motýlů, a to mol ozdobný a krásněnka jarní.

Více o výstavě se dočtete v článku Krása motýlích křídel.

 

21. 8. 2011

V říjnu uplyne 7 let od spuštění galerie na doméně motyli.kolas.cz, ovšem již v červenci bylo dosaženo historického milníku - počet zobrazení titulních stránek motýlích druhů za dobu existence galerie překročil 1 000 000! Na tomto počtu se významnou měrou podílí trojice nejnavštěvovanějších druhů: dlouhozobka svízelová, otakárek fenyklový a babočka admirál.

dlouhozobka svízelová otakárek fenyklový babočka admirál

 

8. 8. 2011 - Kácení na Šumavě pohledem vědců

Ke stažení dokument vypracovaný našimi předními odborníky, shrnující současný stav poznání vlivu kůrovce a zásahů proti němu na ekosystémy horských smrčin. A několik mých - vědecky nepodložených - komentářů. Čtěte zde.

 

23. 7. 2011

Nový článek Gynandromorf popisuje genetickou anomálii vyskytující se u motýlů. Impulsem k jeho napsání bylo zjištění, že vzácné fotografie jednoho gynandromorfa ležely osm let v archivu.

bělásek řeřichový - gynandromorf

>> Seznam všech článků

10. 7. 2011

Nové druhy denních motýlů:
žluťásek borůvkový
okáč stříbrooký

okáč stříbrooký
okáč stříbrooký
žluťásek borůvkový
žluťásek borůvkový

 
Žluťásek borůvkový i okáč stříbrooký jsou druhy tyrfofilní, obývající rašeliniště a jejich nejbližší okolí. Vzhledem k tomu, že řada rašelinišť byla ve 20. století zničena buď těžbou, nebo odvodněním a přeměnou na les, nacházejí dnes oba druhy vhodné podmínky k životu již pouze na Šumavě a na Třeboňsku, v případě žluťáska pak ještě v Krušných horách.
 

3. 7. 2011

První přírůstek sezóny 2011 v podobě nového druhu, jediný zástupce čeledi strakáčovitých (Endromidae): strakáč březový.

strakáč březový - kopulace
strakáč březový

 
Strakáči létají v březových lesích brzy zjara, často i dříve než roztají poslední zbytky sněhu. Spatřit tohoto motýla není snadné, k jeho vyfotografování tak bylo nutné využít fintu v podobě čerstvě vylíhlých samic odchovaných v zajetí. Jejich feromony spolehlivě přilákaly samce strakáčů z širokého okolí. Děkuji kolegům z Chrudimi za pozvání k účasti na vnadění a zprostředkování setkání s tímto zajímavým motýlem.

24. 6. 2011

Nejen pro slovensky hovořící návštěvníky tohoto webu je zde seznam slovenských názvů denních motýlů, doplněný o názvosloví české a vědecké, tedy vlastně malý slovensko-český motýlí slovník.

9. 6. 2011

Nový článek O délce života motýlů a motýlích loukách pojednává o tom, jak dlouho motýli žijí, kolik mají generací, kdy je lze v přírodě pozorovat a co lze udělat pro to, abychom se s motýly v přírodě vídali i v budoucnu.

babočka síťkovaná

14. 5. 2011

Počet vyhodnocených kvízů přesáhl tisícovku a je zde pro vás opět jeden nový - kvíz d2. Malá ukázka:

Poznáte?

4. 5. 2011

Pohled do statistik z 2. 5. říká, že za měsíc provozu bylo odesláno k vyhodnocení více než 830 kvízů! Průměrná úspěšnost odpovědí je 71 %.

25. 4. 2011

Motýlí kvízy se postupně rozrůstají, už jich můžete vyzkoušet 12 v klasickém formátu s fotografiemi celých motýlů, včetně nového kvízu p6. Nyní přicházejí kvízy řady d, v nichž je nutno motýla poznat jen podle části kresby z jeho křídel. U některých druhů to není těžké, jindy jde o úkol zapeklitější. Pro jednoduchost opět volba ze tří možností.

Poznáte?

Malá ukázka z kvízu d1. Poznáte? Kvízy najdete na známé adrese motyli.kolas.cz/kvizy, případně můžete přejít přímo na kvíz d1.

2. 4. 2011

Poznáte naše motýly? Prověřte své znalosti! Připravil jsem několik kvízů různé úrovně obtížnosti, úkolem je vždy určit, jaký motýl je na fotografii. Na výběr je ze tří možností, aby to nebylo tak těžké.

Kvízy najdete na adrese motyli.kolas.cz/kvizy. Hodně štěstí!

Motýlí kvízy

sezóna 2010 | duben - září 2011 | listopad - prosinec 2011

Koláčkova galerie motýlůMotýl

  Motýli Články Kvízy Odkazy Novinky Autor English
Aktuální novinky
Archiv novinek
Systematický přehled motýlů
Rejstřík českých názvů
Rejstřík vědeckých názvů
Obrazový přehled čeledí
Motýli zblízka
Top 10 druhy motýlů
Vybraný motýl

Vztyčnořitka šedá
Vztyčnořitka šedá - Gluphisia crenata

Oblíbené druhy motýlů
modrásek hnědoskvrnnýbabočka admirálpestrokřídlec podražcový
bělásek zelnýhnědásek kostkovaný
mol šatní
Koláčkova galerie motýlů

Koláčkova galerie motýlů © Marek Vojtíšek, 2004-2024 | Založeno 3. 6. 2004 | Naposledy aktualizováno 9. 3. 2024
Jakékoli užití fotografií a textů publikovaných na webu kolas.cz je možné pouze s písemným svolením autora.