Objektivy na fotografování motýlů

Fotografování motýlů a hmyzu vůbec klade vysoké nároky nejen na fotografa, ale i na použitou techniku. Krása fotografií z kategorie detail a makro spočívá mimo jiné v ostrém vykreslení titěrných detailů hmyzích těl, často pouhým okem nepostřehnutelných drobností. V tomto ohledu platí, že kvalita snímku stojí a padá s kvalitou použité optiky. A nemilosrdným faktem zůstává, že dobrá optika nikdy nebyla a zřejmě ani nikdy nebude levnou záležitostí.

V tomto článku se pokusím shrnout mé vlastní zkušenosti s makroobjektivy, s nimiž jsem měl možnost fotografovat.

Přejít na:
Sigma 70-300/4-5,6 APO DG Macro
Sigma 105/2,8 EX DG Macro
Sigma 180/3,5 EX DG Macro
Sigma 50/2,8 EX DG Macro

Sigma 70-300/4,0-5,6 APO DG Macro

Objektiv nižší třídy, poskytující široký rozsah ohniskových vzdáleností za výhodnou pořizovací cenu.

Rozměrově patří tento objektiv ve své třídě k těm větším, především co do délky, což ale zcela odpovídá jeho optickým parametrům. Dramatické věci se dějí při zoomování, kdy se tubus prodlužuje až téměř na dvojnásobek. Totéž platí pro ostření, během nějž se zároveň i otáčí přední člen.

perleťovec nejmenší
Perleťovec nejmenší. Canon EOS 350D,
Sigma 70-300/4,0-5,6.

Kvalita konstrukce a použitých materiálů odpovídá nižší třídě, ostřící i zoomovací mechanismus má mírnou tendenci vzdorovat plynulému pohybu a nepůsobí příliš trvanlivým dojmem, což však neznamená, že by při slušném zacházení nemohl sloužit dlouhá léta. Klasický motorek ostření je poměrně hlučný a nevyniká ani rychlostí, zejména ve srovnání se stále rozšířenějšími motorky ultrazvukovými.

Kvalita kresby je v běžném rozsahu zaostřovacích vzdáleností přijatelná pro každodenní fotografování, v tomto ohledu odvádí objektiv výkon přiměřený své třídě. Kamenem úrazu je však kresba v rozsahu makro režimu. Přiblížení při 200-300 mm a minimální zaostřitelné vzdálenosti je na první pohled impozantní, v hledáčku má člověk makro svět jako na dlani. Data sejmutá osmimegapixelovým čipem však hovoří jinak. Ani při nejlepší snaze o vylepšení výsledku v editoru jsem se nezbavil pocitu, že na monitor hledím skrze brýle s nesprávným počtem dioptrií.

Objektiv tedy mohu doporučit zájemcům o relativně levný telezoom, ale na focení makra s ním je lépe zapomenout.

Sigma 105/2,8 EX DG Macro

vřetenuška ligrusová
Vřetenuška ligrusová. Canon EOS 350D, Sigma 105/2,8 Macro.

Makroobjektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností okolo 100 mm a zobrazením 1:1 má v nabídce řada výrobců a mezi makrofotografy se stabilně těší velké oblibě. Důvody jsou zřejmé, relativně univerzální ohnisko, dobrá světelnost, kompaktní rozměry a také přijatelná cena.

Objektiv od Sigmy je lehký a kompaktní - dokud je zaostřen na nekonečno. Při ostření směrem k makro zóně dochází k vysouvání předního členu, až to při dosažení maxima vypadá, že objektiv má vlastně dva tubusy a ten vnitřní je celý venku. Jde o nectnost tohoto jinak velmi dobrého objektivu, ale v praxi se s ní dá celkem dobře sžít. Vnitřní tubus se při ostření neotáčí – možná si říkáte, že to je jedno, že polarizační filtr se na breberky stejně nepoužívá, ale na přední člen lze nasadit i speciální makroblesk nebo rozptylku a pak je tato vlastnost velmi důležitá. Standardně se objektiv dodává se sluneční clonou, s jejíž pomocí lze rozrážet houštiny trav nebo o ni objektiv opřít beze strachu z poškození těla či předního členu. Trochu netypický je způsob jejího připevnění k objektivu, a to šroubováním do filtrového závitu, což značně komplikuje nasazování a sundávání. Já ji nechávám trvale nasazenou, pokud zrovna nefotím s bleskem.

pestrokřídlec podražcový
Pestrokřídlec podražcový. Canon EOS 350D, Sigma 105/2,8 Macro.

Lehkost objektivu je vyvážena tím, že nepůsobí úplně nerozbitným dojmem, což ale zase člověku připomíná, že by s objektivem měl zacházet slušně. Ostřící prstenec je velmi široký, ostření lehké, plynulé, přesné, tedy takové jak má být. Motorek je klasický, ne ultrazvukový, ale relativně tichý a rychlý. Na druhou stranu já osobně ostřím makro ručně, takže jsem rád, že jsem nemusel připlácet za ultrazvukové ostření, které bych stejně nevyužil.

Ještě jednu nectnost má tento objektiv, a to že chrastí. Ostřící prstenec má totiž dvě polohy, AF a MF, přičemž v první je odpojen od ostřícího mechanismu, aby se neotáčel a objektiv šlo pohodlně držet. Právě jeho odpojení a tudíž uvolnění má za následek ono chrastění, které ale ničemu nevadí, jen přispívá k dojmu křehkosti objektivu. Trochu nešikovné je, že k vypojení prstence často dochází samovolně při vytahování z fotobatohu, takže je třeba vždy zkontrolovat správnou polohu. Nebo fotoaparát s objektivem moc často neukládat…

okáč strdivkový
Okáč strdivkový. Canon EOS 350D,
Sigma 105/2,8 Macro.

Jak jsem předeslal v úvodu, hlavním měřítkem kvality makroobjektivu je jeho kresba, a ta je v tomto případě příkladná, od nekonečna až po zobrazení v poměru 1:1. Snad jen při extrémní kombinaci zcela odcloněného objektivu a maximálního přiblížení je obraz nepatrně měkčí, ale ona i vlastní hloubka ostrosti se v takovém případě měří na zlomky milimetru… Od f/16 výše se pak kresba zhoršuje vinou difrakce, takže je lepší se spokojit s menší hloubkou ostrosti.

Ohnisková vzdálenost je při výběru makroobjektivu důležitým kritériem. 105 mm se v tomto ohledu jeví jako velmi univerzální volba, vyhovující v naprosté většině případů použití. Umožňuje na jedné straně dostatečný odstup od objektu při fotografování nejmenších detailů (tyčinky na květu), na straně druhé i záběry větších objektů (celá bylina i se stonkem) na vzdálenost několika kroků. Je ovšem pravda, že na některé neposedné druhy hmyzu může být 105 mm málo.

molovenka Prochoreutis sehestediana
Molovenka Prochoreutis sehestediana. Canon EOS 30D, Sigma 105/2,8 Macro, mezikroužek Kenko. Výřez.

Objektiv úspěšně používám i v kombinaci s mezikroužky, které umožňují dosáhnout ještě lepšího zobrazovacího poměru než 1:1 při zachování výborné kresby a bez roztřesení snímku při focení z ruky nejkratším časem synchronizace s bleskem (1/200 s u Canonu EOS 350D).

Sigma 105/2,8 Macro je univerzální makroobjektiv vynikající optické kvality za přijatelnou cenu, takže ho považuji za ideální volbu pro všechny zájemce o makrofotografii. V praxi se sice projevují určité nectnosti mechanické konstrukce, ale rozhodně se nejedná o nedostatky, které by omezovaly použití objektivu nebo působily fotografovi zásadní obtíže.

Můj exemplář prošel v záruční době opravou zaseknutého ostřícího mechanismu. Vada se projevila poměrně krátce po koupi a od té doby funguje objektiv spolehlivě.

Sigma 180/3,5 EX DG Macro

180 mm je nejdelší ohnisková vzdálenost mezi běžně dostupnými makroobjektivy. Účel je zřejmý, fotografování plachého hmyzu.

otakárek fenyklový
Otakárek fenyklový. Canon EOS 350D,
Sigma 180/3,5 Macro.

První dojem z objektivu je impozantní – štíhlý, dlouhý, těžký kus železa. Něco jako tank nebo spíš bitevní loď. Sluneční clona tvarem a velikostí se blížící pivnímu půllitru je bajonetová a lze ji bleskově upevnit na objektiv i obráceně, což je velice praktické při ukládání do batohu. Je vyrobena z tvrdého, odolného plastu, obdobně jako u předchozího objektivu je neocenitelná při ochraně předního členu a opírání objektivu při fotografování u země. Součástí balení je i stativová objímka, vzhledem k hmotnosti objektivu nezbytná při fixaci na stativovou hlavu, ale já fotím z ruky, takže jsem ji uložil do skříně a tam leží dodnes…

Jediné, co se na objektivu hýbe, je příkladně široký ostřící prstenec. Celý systém vnitřního ostření funguje lehce, plynule, bez sebemenších vůlí. Ultrazvukový motor je tichý a rychlý, ostří bez toho, že by hýbal prstencem, a zároveň je neustále k dispozici možnost manuálního doostření bez nutnosti přepínat z režimu AF. Tuto vymoženost ale prakticky nevyužívám, makro ostřím zásadně ručně.

modrásek jehlicový
Modrásek jehlicový. Canon EOS 350D, Sigma 180/3,5 Macro.

Kresba objektivu je vynikající v celém rozsahu zaostřitelných vzdáleností, a to již od f/3,5. Vzhledem k dlouhému ohnisku je ale v praxi třeba přiclonit, aby bylo v makro sféře dosaženo alespoň přijatelné hloubky ostrosti.

Jak jsem zmínil na začátku, objektiv je svými parametry předurčen k lovu plachého a neposedného hmyzu. 180 mm je neocenitelných při nahánění prakticky všech druhů motýlů, možná překvapivě nejvíce těch větších, jako jsou babočky, perleťovci, otakárci a velcí okáči. Totéž platí beze zbytku pro jiné hbité hmyzí druhy, vážky, motýlice, brouky svižníky a další. Poměrně velký odstup od fotografovaného objektu snižuje riziko vyplašení a umožňuje pořídit výborné snímky i v situacích, kdy motýl nebo jiný hmyz usedne například na křovinách výše nad zemí. Na druhou stranu, odstup od objektu může být na překážku, když je omezen manévrovací prostor nebo když se fotograf z ničeho nic ocitne příliš blízko, což se čas od času také stává.

žluťásek čičorečkový
Žluťásek čičorečkový. Canon EOS 350D, Sigma 180/3,5 Macro.

Hmotnost objektivu, blížící se jednomu kilogramu, klade určité nároky na svalstvo paží. Během prvních několika výprav do terénu jsem měl pocit, že mi levá ruka podepírající objektiv brzo upadne, ale cvik je cvik a postupem času mi naopak ostatní objektivy začaly připadat až nepatřičně lehké. Ona totiž hmotnost znamená setrvačnost a tím pádem menší náchylnost k roztřesení.

Při fotografování v poměru 1:1 dávám přednost objektivu 105/2,8 pro jeho lepší manévrovatelnost na malém prostoru, což je vzhledem k rozměrům a hmotnosti obou objektivů pochopitelné. Výjimkou je fotografování velmi malých a zároveň velmi plachých a rychle se pohybujících tvorů.

Sigma 180/3,5 Macro je vynikající makroobjektiv, vzhledem k dlouhé ohniskové vzdálenosti je však oblast jeho použití poměrně specifická. Je ideální volbou pro toho, kdo přesně ví co chce a proč to chce.

ohniváček celíkový
Ohniváček celíkový. Canon EOS 350D, Sigma 50/2,8 Macro.

Sigma 50/2,8 EX DG Macro

Objektiv se střední ohniskovou vzdáleností teoreticky umožňující zobrazení 1:1.

Celý objektiv působí jako zmenšenina Sigmy 105/2,8. Nízká hmotnost, kompaktní rozměry, daleko se vysouvající přední člen, který se neotáčí, klasický motorek ostření, šroubovací sluneční clona…

Jediným rozdílem je úzký zaostřovací prstenec, který se při automatickém ostření vždy otáčí. Ani jedno však není dle mého názoru na překážku použitelnosti. Možná pouze fotografové s velkýma rukama budou na malém objektivu obtížněji hledat správný úchop.

vřetenuška obecná
Vřetenuška obecná. Canon EOS 350D, Sigma 50/2,8 Macro.

Optickou kvalitu objektivu nemohu příliš hodnotit, na to jsem s ním nezhotovil dostatek snímků, ale s těmi několika pořízenými jsem byl spokojen.

Uplatnění objektivu v praxi je poněkud omezené. Jako základní objektiv pro běžné použití nemůže konkurovat levnějším klasickým padesátkám s lepší světelností, v makro rozsahu zase nastává velký problém se vzdáleností od fotografovaného objektu. Daleko vpřed vysunutý přední člen totiž spolehlivě odežene vše schopné pohybu. A co neuteče, může být při neopatrném pohybu fotografa rozmáčknuto. Ani nevím, jak vlastně zajistit kvalitní osvětlení scény nacházející se pár milimetrů před objektivem.

Doménou tohoto objektivu jsou tedy záběry typu close-up, něco mezi makrem a normální fotografií. Zejména za horších světelných podmínek lze těžit z toho, že menší ohnisková vzdálenost znamená větší hloubku ostrosti a zároveň umožňuje udržet z ruky delší expoziční čas, díky čemuž lze ještě více přiclonit ve srovnání se 105 mm ohniskem. Ideální pro fotografování květin a líného hmyzu, s vypětím všech sil použitelný pro záběry těch nejtrpělivějších motýlů.

Shrnutí

Kvalita snímků záleží na kvalitě použitého objektivu. Nic takového jako makroobjektiv nižší třídy nebo levný makroobjektiv neexistuje. Kdo to s makrofotografií myslí vážně, nemá jinou volbu než investovat do kvalitního makroobjektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností. Jako nejlepší varianta se pro univerzálnost použití jeví objektivy s ohniskem okolo 100 mm.

Související článek:
Objektiv Canon EF 100/2.8 IS L Macro

Koláčkova galerie motýlůMotýl

  Motýli Články Kvízy Odkazy Novinky Autor English
O motýlech
O fotografování
Slovníček
Systematický přehled motýlů
Rejstřík českých názvů
Rejstřík vědeckých názvů
Obrazový přehled čeledí
Vybraný motýl

Okáč strdivkový
Okáč strdivkový - Coenonympha arcania

Oblíbené druhy motýlů
lišaj lipovýokáč pýrovýbatolec červený
bělásek horskývřetenuška pozdní
perleťovec mokřadní
Koláčkova galerie motýlů

Koláčkova galerie motýlů © Marek Vojtíšek, 2004-2024 | Založeno 3. 6. 2004 | Naposledy aktualizováno 9. 3. 2024
Jakékoli užití fotografií a textů publikovaných na webu kolas.cz je možné pouze s písemným svolením autora.